Післясмак: тривалий, злегка терпке; ноти горіхів, чорного шоколаду і легкі ноти цедри цитрусових.
Гватемала виробляє різні типи кращих і відмінних в світі сортів кави. В країні вирощується тільки арабіка і саме вона займає перше місце в експорті країни. За рік країна експортує більше 3 млн. Мішків зеленої кави (що еквівалентно приблизно 210 млн. Кг). Загальна кількість населення, залученого в кавову індустрію, становить близько 500 тисяч осіб.
Регіон Huehuetenango є одним з кращих для культивування: він захищений від морозу завдяки сухим і спекотним вітрам з Мексики, а також прохолодним вітрам з гір, що дозволяє культивувати кави на висоті близько 2000 метрів над рівнем моря.
Вирощують каву як дрібні хлібороби, так і фермери середнього рівня. Збір врожаю проводиться вручну і тільки в той момент, коли вишні повністю дозріли, придбали червоний колір і готові до збирання. Після збору врожаю вишні відокремлюють від м'якоті, ферментують, промивають і висушують.
Маркування SHB (Strictly Hard Bean) вказує, що кава вирощували на висоті вище 1350 метрів; а EP (European Preparation) означає, що зелені зерна сортуються вручну, щоб видалити будь-які дефектні і сторонні матеріали.